Geplaatst: 7 november 2023

Plan je afbreek- en heropbouwwerken van één of meerdere woningen uit te voeren? Let op: Vanaf 1 januari 2024 zullen de regels om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% worden aangepast.

We zetten alles voor jou op een rijtje! 

Wat is het verlaagd btw-tarief voor sloopwerken en wederopbouw?

Aangezien het slopen en heropbouwen niet geldt als renovatie, wordt hiervoor een btw-tarief gerekend van 21%. Echter kan er in sommige gevallen genoten worden van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Van Looy Accountants-342
visual
visual

Wie komt er nu in aanmerking voor het verlaagd btw -tarief?

Momenteel komt vrijwel iedereen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief op het slopen van gebouwen en wederopbouw van woningen. Zowel particulieren als bouwpromotoren kunnen hiervan genieten. Je komt hiervoor in aanmerking als je voldoet aan één van onderstaande voorwaarden:

  • De woning die heropgebouwd wordt, dient een privéwoning te zijn en dient voor minimum vijf jaar de enige en eigen woning van de koper te zijn. Daarnaast mag de bewoonbare oppervlakte van de nieuwe woning niet groter zijn dan 200 m².
  • De woning die heropgebouwd wordt, zal langdurig verhuurd worden in het kader van sociaal huisvestigingsbeleid.

 

visual
visual

Wat zijn de nieuwe regels voor afbraak en heropbouw vanaf 1 januari 2024?

Vanaf 1 januari 2024 kunnen enkel particulieren nog genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw. Bouwpromotoren zullen geen beroep meer kunnen doen op het verlaagd btw-tarief.

Voor de particulieren gelden wel nog steeds enkele sociale voorwaarden. Je komt in aanmerking als je voldoet aan één van onderstaande voorwaarden:

  • De woning die heropgebouwd wordt, dient een privéwoning te zijn en voor minimum vijf jaar de enige en eigen woning van de koper te zijn. Daarnaast mag de bewoonbare oppervlakte van de nieuwe woning niet groter zijn dan 200 m².
  • De woning die heropgebouwd wordt, zal langdurig verhuurd worden in het kader van sociaal huisvestigingsbeleid.

 

Wat met lopende projecten?

Uiteraard zijn er sommige projecten van bouwpromotoren die startten voor 31 december 2023 en eindigen na 1 januari 2024 en waarvoor dus in theorie twee btw-tarieven van toepassing zouden zijn. Om alles vlot te laten verlopen zal er voor sommigen een overgangsperiode gelden in het jaar 2024.

Wie woonachtig is in België en een heropgebouwde woning aankocht bij een bouwpromotor, deze maximum 200 m² bewoonbare oppervlakte heeft en deze als enige eigen woning zal gebruiken of langdurig zal verhuren in het kader van sociaal huisvestigingsbeleid, kan deze overgangsmaatregel gebruiken. Hierbij is het van belang dat de vergunning ingediend werd voor 1 juli 2023 en er voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald is voor 31 december 2024.

Wie woonachtig is in één van de 32 centrumsteden en niet voldoet aan de sociale voorwaarden, komt ook in aanmerking voor de overgangsregel. Hierbij dient de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning te zijn ingediend vóór 1 januari 2024 en alle werkzaamheden gefactureerd of betaald te zijn voor 31 december 2024.

Van Looy Accountants-464
Van Looy Accountants-14 visual

Meer informatie nodig?

Het is een hele boterham en niet evident om door de bomen van alle voorwaarden het bos te zien. Is het nog niet volledig duidelijk welke invloed deze nieuwe regeling zal hebben op jouw project(en)? Neem contact met ons op en we helpen jou graag verder!

Contacteer ons